Skip to content

Při koupi krmítek je třeba si zvolit z široké nabídky krmítek, které jsou na trhu k dispozici. V prvé řadě je zapotřebí zohlednit:

  • budu zásoby doplňovat oddělkům (podněcování) a nebo silná kmenová včelstva ?
  • jak často (limitováno vzdáleností včelnice od domova) budu moct zásoby doplňovat ?

Jako produktivní a málo pracné je doplňování zásob silným kmenovým včelstvům krmítkem s maximálním objemem, t.j. cca 15-litrové stropní krmítko, kdy na celé doplnění zimních zásob postačí dvojí naplnění (2 návštěvy u včel). Toto krmítko je sice dražší, ale snížená pracnost a redukce nákladů na PHM to časem vynahradí. Nevýhodou krmítka je nutnost použít buď 1 prázdný nástavek nebo si vyrobit rámy.

Dostatečně produktivní je také doplňování zásob stropním krmítkem o objemu 7 litrů. Zde se navíc vyhnete potřebě volného nástavku. V obou případech je doplňování zásob možné bez přímého kontaktu se včelami: video – použití stropního krmítka.

Mezistupněm a nebo široce použitelným způsobem je doplňování zásob kapsovým 2-rámkovým krmítkem o objemu 4 litry. Toto krmítko je použitelné jak pro oddělky (plnou dávku 4 litry zvládnou ale jen oddělky obsedající alespoň 8 rámků), tak i pro silná kmenová včelstva, máte-li jej poblíž, resp. pokud máte možnost zakrmovat na několikrát.

Pro teprve se rozvíjející oddělky (oddělky obsedající 4-5 rámků) jsou nejvhodnější 1-rámková krmítka o objemu 1 litr.

An den Anfang scrollen